Project Description

Wat is een ‘gedwongen’ zzp’er?

De stijgende lijn in het aantal zzp’ers zette zich ook in 2017 weer voort. Maar wist je dat ruim 90.000 van deze zzp’ers ‘gedwongen’ zzp’er is?

Ruim 90.000 werkzoekenden zijn dit jaar als zzp’er gestart om negatieve redenen zoals het niet verlengd worden van het contract, ontslag en wanneer het vinden van een geschikte baan vervolgens te lang uitbleef. Het starten om negatieve redenen noemen we ‘gedwongen’; iemand wordt zzp’er maar zou liever in vaste (loon)dienst willen werken. Het lukt echter niet een passende baan te vinden. Daarnaast is er ook een specifieke groep die door hun werkgever ‘gedwongen’ wordt als zzp’ers verder te gaan. Men wordt ontslagen en krijgt de ‘keus’ om als zzp’er hetzelfde werk uit te voeren. De ‘gedwongen’ zzp’ers hebben veelal een technisch, pedagogisch, creatief of taalkundig beroep.

 

Zzp’er om positieve redenen

De meest genoemde reden om als zelfstandige te gaan werken is altijd nog het zoeken van een nieuwe uitdaging. Het zelf kunnen bepalen hoeveel men werkt en wanneer, is het volgende meest voorkomende motief.  Zzp’ers die startte met deze positieve redenen zijn veelal werkzaam in een dienstverlenend of agrarisch beroep. Dit melden CBS en TNO op grond van een nieuwe analyse van gegevens uit de Zelfstandigen Enquête Arbeid (ZEA).

Ondanks de negatieve bijklank hebben de ‘gedwongen’ zzp’ers het eigenlijk best wel goed, concluderen CBS en TNO in hetzelfde onderzoek.

Meer weten over adressenbestanden?
Adressen van ZZP'ers

Auteur: Sylvia van de Nobelen
Marketing Manager DR3Data

Meer weten hierover?

Neem contact op